Organisatieopstellingen

Leer uit de onderstroom

Leer uit de onderstroom

Wat is een organisatieopstelling? 

In een organisatieopstelling is oog voor het hele web waarmee alle personen en gebeurtenissen in een organisatiesysteem verbonden zijn. Bij een opstelling kijk je als het ware onder de waterspiegel, in de onderstroom van je organisatie en krijg je inzichten waar je als leider weer mee aan de slag kunt. 

In een halve dag kun je in een organisatieopstelling:

  • diagnoses stellen over wat er speelt en écht toe doet in je organisatie
  • verschillende scenario’s onderzoeken in bijvoorbeeld verandertrajecten of bij merkkeuzes
  • helende interventies doen, als het ware de ‘wissels onder water’ weer goed zetten.

Margreet: “We zitten nog maar aan het begin van de golf van organisatieopstellingen. De toegevoegde waarde wordt steeds duidelijker. De ongekende potentie om snel te zien wat er écht speelt en mogelijk belemmert in de onderstroom biedt een waardevolle toevoeging aan de analytische methodieken die nu zo gemeengoed zijn”.

Een organisatieopstelling maakt altijd deel uit van een merkessentietraject van Margreet, zodat duidelijk is welke belemmerende patronen er eventueel transformatie tegenhouden.

Wanneer zet je een organisatieopstelling in?

Als je als leider inzicht wilt krijgen waarom de resultaten tegenvallen of het niet loopt. Denk bijvoorbeeld aan situaties als: 

  • Doelen worden maar niet gehaald
  • Hoog ziekteverzuim
  • Veel wisselingen op een bepaalde (directie)plek

Of als je snel inzicht willen krijgen in bepaalde scenario’s, zoals bij

  • Verandering van richting van de organisatie 
  • Merk-, fusie & overname of andere strategische keuzes

Hoe werkt een organisatieopstelling?

Vaak is er een bepaald thema, hardnekkig patroon of vraagstuk dat de leider van een organisatie graag uitgediept wil hebben. Er is voorafgaand aan de organisatieopstelling contact tussen opdrachtgever en Margreet voor kennismaking, verkenning van het vraagstuk en de operationele zaken als vaststellen van datum en locatie. 

Margreet werkt bij organisatieopstellingen alleen met (strategische) vraagstukken van leiders en niet met hele teams. Hoe hoger de vraagsteller gepositioneerd is in de organisatie, hoe meer systemisch zichtbaar mag worden in een opstelling. Dan kan de meeste helende impact gemaakt worden op het hele organisatiesysteem.

Een organisatieopstelling zelf duurt een dagdeel. Die dag begint met een voorgesprek tussen de opdrachtgever en Margreet van ongeveer 45 minuten, waarna de opstelling begint. Voor een organisatieopstelling worden ca 10-12 onafhankelijke representanten uitgenodigd. Deze zijn beschikbaar om personen, teams of elementen (bv reden van oprichting, de oorlog, kernwaarden) in het organisatiesysteem te representeren. 

Tijdens de opstelling ontvouwt zich wat zich afspeelt in de diepte en is het mogelijk bepaalde “wissels onder water” goed te zetten. Dan heeft de opdrachtgever helder welke opties hij of zij heeft en gaat het moeitelozer stromen in de organisatie. 

De locatie wordt in gezamenlijk overleg bepaald, op een plek buiten de organisatie. Ongeveer 3 weken na de opstelling is er een nagesprek van een dagdeel om de nieuwe inzichten te bespreken en eventueel nog extra uit te diepen.

Geïnteresseerd?

Margreet van Steijn begeleidt organisatieopstellingen voor uiteenlopende organisaties en vraagstukken en ook altijd als onderdeel van haar eigen merkessentie trajecten. De aanvragen verlopen via Els van Steijn De Fontein of je kunt bellen met 06-55 41 46 10.

Margreet is de oudere zus van Els van Steijn. Els is bekend systemisch coach en opsteller en autoriteit op dit vakgebied. Ze schreef de bestsellers De Fontein – Vind je plek en De Fontein – Maak wijze keuzes. 

Vraag een organisatieopstelling aan via Els van Steijn De Fontein.

Bijzondere inzichten

CEO a.i. Terre des Hommes
Tjipke Bergsma

In ons merkessentie traject zijn wij intensief bijgestaan door Margreet, die ons met haar kennis en ervaring, en vooral ook haar heel bijzondere aanpak, echt heel goed heeft geholpen. In deze aanpak hebben we gebruik gemaakt van een zogenaamde ‘organisatieopstelling’ om zo diepgaand vast te stellen waar wij vandaan komen, wat ons drijft, waar wij heen willen en wat daarin de belemmerende factoren kunnen zijn waar we in onze interne ontwikkeling en externe positionering rekening mee moeten houden. Deze unieke en bijzondere aanpak heeft voor mij tot heel bijzondere inzichten geleid, die soms niet heel verrassend waren, maar wel heel belangrijk en over het hoofd gezien zouden zijn zonder de opstelling.

Boek een organisatieopstelling

Margreet van Steijn begeleidt voor Els van Steijn De Fontein en in haar eigen merkessentie trajecten opstellingen voor uiteenlopende organisaties en vraagstukken.

Neem contact op
Neem contact op

Waarmee kan Margreet je helpen?

Familieopstellingen

Creëer inzicht in je familiesysteem en doorbreek hardnekkige belemmerende patronen

Vind je plek
Vind je plek

De merkessentie van je organisatie

Her-ontdek waarom je op aarde bent als organisatie, hoe ben je succesvol van betekenis?

Bouw een merk van betekenis
Bouw een merk van betekenis

Jouw persoonlijke essentie

Welke unieke bijdrage lever jij zelf aan de wereld?

Ontdek jouw unieke essentie
Ontdek jouw unieke essentie